Pěstování klíčků je snadný a cenný zdroj vitamínů


Nejen v zimě je k dispozici méně čerstvých a dostupných vitamínů, i když v obchodech je zelenina k dostání celoročně. Avšak někdy nemusí být zrovna v nejlepší kvalitě či přijatelné cenové relaci. Rovněž i v tomto případě se obsah důležitých látek díky skladování snižuje. Ideální variantou nejen pro zimní období je konzumace klíčků a výhonků. V rámci moderní zdravé výživy se nejedná o nic nového. Nicméně mnozí mohou slyšet o účincích klíčků prvně.
klíčky, zelenina a houby.jpg
 
Stačí jen malé množství klíčků, které doplní jídelníček o velmi důležité složky. Konzumaci klíčků a výhonků podlehli již staří Čínané, jelikož jim navracely mládí a zdraví. Naopak pro Féničany se jednalo o účinnou prevenci proti kurdějím.
 
Pro pěstování klíčků si lze vybrat semínka z pestré nabídky. Záleží na vás, pro co se rozhodnete a vyzkoušíte. Klíčení doma je velmi snadné, levné a zároveň získáte nejcennější zdroj vitamínů, minerální látek, stopových prvků, enzymů, aminokyselin apod. Vyšší zelené výhonky obsahují chlorofyl, jenž má pozitivní regenerační a detoxikační účinky.
 sazenice řeřichy.jpg
Máčení semen proces urychlí aneb domácí klíčení
 
Oblíbené a ideální je pěstování klíčků ve speciálně určených miskách. Tím si tak usnadníte práci a především je eliminace potenciálního vzniku plísně v rámci proplachování. Každopádně semena musejí být neustále ve vlhku a musí se denně proplachovat. Záleží na konkrétním druhu semen, ale většinou naklíčení trvá dva až tři dny.
 
Před samotným klíčením je zapotřebí nechat semena nabobtnat, tj. musí být ve vodě po dobu 12 až 24 hodin. Ideální je nechat takto přes noc a ráno slít vodu. Rovněž je vhodné pro klíčení zvolit tmavší místo s pokojovou teplotou.
 
Pestré zpestření zdravého jídelníčku
 
Klíčky jsou velmi křehké, křupavé a lahodné. Ideální do salátů v syrovém stavu, neboť tímto je zaručen nejvyšší efekt jak vitamínů i antioxidantů. Konzumace má léčivé i regenerační účinky pro lidský organismus. Nasypat lze klíčky na obložený chleba, použít do polévky apod.

Pěstování klíčků je snadný a cenný zdroj vitamínů
Ohodnoťte příspěvek